Czym się zajmuje i ile zarabia dietetyk?

17.7.2018

Niemal każdy z nas – z różnych powodów – choć raz w swoim życiu był na diecie. Wśród najpopularniejszych powodów przejścia na dietę dominuje potrzeba zrzucenia zbędnych kilogramów i wysmuklenia sylwetki, lepszego samopoczucia, wyeliminowania problemów zdrowotnych czy chęć przejścia na intensywny trening, wymagający dostarczenia organizmowi składników odżywczych w innych niż dotychczas proporcjach. Samodzielne skomponowanie i utrzymanie diety jest jednak bardzo trudne, dlatego wiele osób szybko rezygnuje - nie widząc efektów, męczy się podczas niepotrzebnej głodówki albo źle czuje się z powodu niewłaściwie zbilansowanych posiłków. Odpuszczenie sobie nie jest jednak dobrym rozwiązaniem, o wiele lepszym jest skorzystanie z pomocy specjalisty. Kim jest dietetyk? Jakie ma kompetencje? Ile zarabia? Jakie ma perspektywy na znalezienie dobrej pracy? I czy można o kierunku dietetyka powiedzieć, że jest przyszłościowy?

 

Kim jest dietetyk, jakie ma kompetencje i czym się zajmuje?

Pozornie każdy wie, że dietetyk jest osobą, która układa dietę. Jednak zagłębiając się w szczegóły tego zawodu, można dostrzec jak rozległa jest to profesja, jak wielu kompetencji, zarówno tych twardych, jak i miękkich oraz ciągłego rozwoju i samodoskonalenia wymaga. Zacząć trzeba od tego, że dietetyk nie jest lekarzem i nie kończył uczelni medycznej, ale jego wiedza na temat organizmu, a także anatomii powinna być na bardzo wysokim poziomie. Bez tego, skomponowanie nawet najprostszej diety odchudzającej jest bardzo trudne. Wynika to z faktu, że ciało każdego człowieka inaczej reaguje na zmiany żywieniowe i żeby dobrać odpowiednią dietę - skuteczną i niemęczącą - trzeba doskonale poznać jak funkcjonuje ludzki układ pokarmowy i metabolizm.

Nie tylko diety odchudzające!

Diety odchudzające są najpopularniejsze i najchętniej stosowane, stanowią jednak tylko niewielki procent wiedzy każdego specjalisty ds. dietetyki. Często zapomina się, że praca dietetyka to również komponowanie diet leczniczych czy programów żywienia dla sportowców. Te, wymagają jeszcze większej wiedzy. Źle dobrana dieta lecznicza może wręcz pogorszyć stan pacjenta, a sportowa – pogorszyć wyniki, sprawić, że zawodnik będzie przemęczony lub nawet narażony na kontuzje. Bycie dietetykiem nie ogranicza się do „obcinania” liczby kalorii w codziennych posiłkach, a jego codzienna praktyka wymaga uwagi, wiedzy i odpowiedzialności.

Dietetyk – psycholog i motywator

Oprócz twardych kompetencji, dobry dietetyk musi wykazać się szeregiem umiejętności miękkich i interpersonalnych. Do każdego człowieka trzeba bowiem indywidualnego podejścia. Są osoby, którym wystarczy krótka rozmowa z dietetykiem i przekazanie zaleceń. Dzięki silnej woli i motywacji, reszta dzieje się sama. Są jednak pacjenci, którzy wymagają specjalnego podejścia. W takich wypadkach dietetyk musi zachować się niczym psycholog, który najpierw powinien poznać, jakie cele i potrzeby ma pacjent, a następnie wytłumaczyć i przekonać go dlaczego stosowanie konkretnej diety może wyjść mu na dobre.

Należy także pamiętać o motywacji. Dietetyk często musi wejść w buty mówcy motywacyjnego. I znów, nie ma na to jednej reguły – jedną osobę przekona wizja smukłej sylwetki, inną lepsze samopoczucie i zdrowie, a kolejną lepsza wydolność organizmu. Na jednego lepiej podziała prośba, na innego groźba – w ostatecznym rozrachunku i tak to pacjent podejmuje decyzję czy stosować się do zalecanej diety, czy nie, ale to w dużej mierze od dietetyka zależy czy dobrze zrozumie, jakie będą konsekwencje, gdy nie dostosuje się do wskazań.

Dietetyk, a edukacja pacjentów

Dietetyk niejednokrotnie musi wziąć na siebie rolę nauczyciela i edukatora. Produkty spożywcze, które można znaleźć na półkach sklepowych, mamią konsumentów kolorowymi opakowaniami, uśmiechniętymi twarzami na pudełkach i sugestywnymi reklamami. Dietetyk powinien również uczyć swoich pacjentów, jak wybierać produkty wysokiej jakości, zdrowe i naturalne, a omijać te sztuczne, pełne pustych kalorii i niezdrowych dodatków. Świadomość ludzi w tym zakresie niestety nie jest duża, więc dietetyk, podczas konsultacji, zdecydowanie powinien poruszać również tę kwestię. Wymaga to od niego skrupulatności i świadomości tego, co pojawia się na rynku.

Gdzie może szukać pracy dietetyk?

Po kierunku dietetyka pracy można szukać w wielu miejscach. Naturalnym wyborem są zazwyczaj poradnie dietetyczne, gdzie pracuje wielu dietetyków o różnych specjalizacjach. W takich miejscach najwięcej osób poszukuje porady dotyczącej diet odchudzających, ale zdarzają się również bardziej wyspecjalizowane jednostki, w których porad można udzielać osobom chorym, cierpiącym na różne dolegliwości, czy wymagające specjalnej diety. To jednak dopiero początek możliwości, bo dietetyk pracy może szukać również w sanatoriach, gdzie dobiera diety dla kuracjuszy i pomaga tworzyć zdrowe i zbilansowane menu. Często również kluby fitness i sportowe zatrudniają dietetyka, który może udzielać porad, osobom, chcącym wyrzeźbić swoje ciało lub poprawić wydolność czy wyniki. Bardzo atrakcyjną możliwością jest również otwarcie własnej praktyki i oferowanie swoich usług na rynku. Dobrze jest jednak zacząć od zdobycia renomy i uznania podczas pracy na etat w innych placówkach – pozytywne opinie uzyskane w ten sposób z pewnością przyciągną potencjalnych klientów.

Ile zarabia dietetyk?

Trudno jednoznacznie wskazać, ile zarabia dietetyk, bo jest to wolny zawód, a to oznacza, że zdecydowana większość osób, która go wykonuje, nie pracuje na stałe na etat w jednym miejscu, a swoich porad udziela w kilku placówkach. Dla jednych może być to uciążliwość, bo wolą pracę stacjonarną, ale dla innych zaleta, dzięki której można więcej zarobić i nie jest się uzależnionym od jednego pracodawcy. Niemniej są dietetycy, którzy pracują na etat i według serwisu wynagrodzenia.pl[1] zarabiają średnio od 2200 zł do 3500 zł. Powyżej tej kwoty zarabia jednak około 25% wszystkich przebadanych dietetyków. Nie można również zapominać o samodzielnej praktyce –najbardziej cenieni specjaliści w tym zakresie zarabiają nawet kilkaset złotych za godzinną wizytę. Jak widać, w zawodzie dietetyka warto budować swoją markę.

Kierunek dietetyka – zawód z przyszłością

Na zakończenie koniecznie trzeba wspomnieć o tym, że aby zostać dietetykiem, należy odebrać odpowiednie wykształcenie. Dobrą podstawą jest na przykład zdobycie tytułu konsultanta do spraw dietetyki https://zak.edu.pl/oferta-edukacyjna/szkoly-policealne/konsultant-ds--dietetyki.

Warto także podkreślić, że będąc dietetykiem należy stawiać na ciągły rozwój i dokształcanie się. Aktualna wiedza w tym zawodzie stanowi podstawę przewagi konkurencyjnej.

    798 299 599

    pon – pt: 9.00 - 17.00

    Partnerzy:

    Ziaja Polska Izba Firm Vipera ProGrupa SketchUp
    Zapisz
    się online

    Serwis wykorzystuje pliki cookies. Więcej informacji o używanych przez nas plikach cookies można znaleźć w Polityce prywatności.